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TO: Planning Board Members 

FROM: Heather Shank, City Planner 

DATE: January 10, 2018 

SUBJECT: Ordinance Amending the CODE OF ORDINANCES, Title IV, Zoning Code, 

Chapter 28, Zoning Ordinance, Article 28-6, Sign Regulations 

 

 

Recommendation 

Amend the Zoning Ordinance to prohibited internally illuminated signs in the Civic Performance 

(CVP) District, reduce the distance of sign projection permitted into the right of way to five (5) 

feet, and reduce the square footage permitted for projecting signs to 15 square feet. 

 

Background 

In the summer of 2017, Planning staff was asked to develop guidance for the City with regard to 

features permitted within the reconstructed Main Street right of way, and the public and private 

use of the sidewalk areas. Planning staff met with the Architectural Design Review (ADR) 

Committee and the Planning Board to develop guidelines in response to this request. Several 

zoning regulations pertaining to signs were evaluated as a result of discussions about sign 

guidelines. The ADR Committee made recommendations to the Planning Board with regard to 

internally illuminated signs, and signs that project into the right of way. The Board requested that 

staff draft an ordinance amendment to implement the recommendations.     

 

Discussion 

Since the completion of the Main Street reconstruction, there have been several new sign permits 

granted for internally illuminated signs in the Central Business Performance (CBP) District. The 

ADR Committee and Planning Board are concerned that the proliferation of internally 

illuminated signs is adversely impacting the character of Main Street. The brightness from the 

internally illuminated signs projects out in all directions, increases nighttime light pollution and 

sky glow, and distracts from other features in the streetscape. In contrast, building mounted 

lighting is focused on the building and storefront, minimizes light pollution and creates a more 

subtle impact on the streetscape.  
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Internally illuminated signs are currently prohibited in the Civic Performance (CVP), 

Institutional (IS), Urban Transitional (UT), and all residential districts. The amendment proposes 

to also prohibit internally illuminated signs in the CBP District. Internally illuminated signs 

would continue to be permitted in all other non-residential districts. 

 

The amendment also proposes to reduce the distance that projecting signs may extend into the 

right of way, and reduce the maximum square footage permitted for projecting signs.  During 

their review of sign permit applications, the ADR Committee has reviewed applications that 

comply with the current ordinance, but that nonetheless seemed too large for the pedestrian scale 

of the newly constructed Main Street, and inconsistent with the character of the streetscape. 

During discussion about sign guidelines, the Committee and Board suggested that the ordinance 

be amended to ensure more appropriate sign dimensions. Staff subsequently took photos of 

various signs along Main Street and researched the distance they protrude into the right of way 

and their overall area. The sign survey was used as a basis for the proposal to reduce the distance 

that signs are permitted to protrude into the right of way from 6 feet 7 inches to 5 feet, and to 

reduce the overall permitted square footage from 24 feet to 15 feet.  

 

Recommendation 

Recommend that City Council amend the Zoning Ordinance to prohibited internally illuminated 

signs in the Civic Performance (CVP) District, reduce the projection permitted into the right of 

way to five (5) feet, and reduce the square footage permitted for projecting signs to 15 square 

feet. 

 

A draft ordinance that implements the proposed amendment is attached.  

 


